Geokids logo Vuurberg logo


[home] [alle leuke geo-boeken]

Bruisende bodem
Cover 'De aarde voor in je binnenzak' 2 oktober 2008
© Geokids / Annemieke van Roekel


Ook onze platte bodem leeft en niet alleen door beestjes en bodembacteriën! Sta daarom eens wat vaker stil bij de grond onder je voeten, is de boodschap van wetenschapsjournalist en fysisch geograaf Henk Leenaers en schrijver van het boekje De aarde voor in je binnenzak.

Dat doén we ook wel, zeker deze maand na de dubbele verzakking van de panden boven de nieuwe metro in Amsterdam. Maar het kan beter en vaker. Want de aarde is voor het grootste deel nog een black box, iets dat we voor lief nemen en wat toch vooral houvast moet bieden. Het boekje van Fontaine Uitgevers wil de lezer in vogelvlucht meer leren over de aarde en dan vooral over de bovenste paar meter: de bodem waar we van eten, het water dat we drinken, de landschappen om ons heen. Ook de dagelijkse problemen komen aan bod, zoals overstromingen en overbemesting.

Maar het boekje graaft ook dieper. De processen diep in de aarde komen ook aan de beurt, zoals plaattektoniek, magnetisme en aardbevingen (ja, ook in Nederland!). Spannend om te lezen dat Nederland kantelt en de bodem krimpt. Ook een eye-opener dat Nederland zo boordevol zit met geothermische energie. Aardwarmte dus, iets wat je in het dagelijks leven nauwelijks ziet. Want niemand die je attent maakt op warmtepompen – die aardwarmte benutten – die er niet veel anders uitzien dan centrale verwarmingsketels, dus hoe kun je dat dan weten?

Dat het boekje qua themakeuze wordt gedomineerd door de onderzoeksterreinen van de financierende instellingen, zoals TNO en Wageningse landbouwinstituten maakt het soms wel minder spannend en vooral gericht op informatieoverdracht. Daarom is er misschien nauwelijks aandacht voor fossielen op Hollandse bodem. Een link leidt van het Maastrichtien – een tijdvak - naar de aaibare (maar oerlelijke) Nederdino die uit z’n as is verrezen. De veel oudere zeereptielen uit Oost-Nederland, van rond de 240.000.000 jaar oud, zijn een beetje vergeten, terwijl er zelfs overblijfselen van de eens uitgestorven gewaande Coelacanth in dat gebied liggen!

Maar goed, volledig kun niet zijn en het boekje moet in je binnenzak passen. Wel jammer dat het alleen zwart-wit is en de illustraties in omvang en aantal minimaal zijn. Kleurig zijn wel de specialistische kaarten van Nederland achterin het boekje, die zo uit een atlas lijken te zijn overgenomen. Ook de balans tussen waarheid en weergave blijft altijd moeilijk met dit soort onderwerpen. Zoals de combinatie van uitdrukkingen als ‘India ramt op Azië’ in een zin met ‘kreukelzones’. En wat zijn kreekruggen eigenlijk?

Niettemin een handzaam en leerzaam boekje vol leuke feiten. Toch wel het minste wat je in het Jaar van de Planeet Aarde zou verwachten!

PS Op ongelukspagina 13 staat een foutje. De aardmantel – tussen kern en korst – zou maar drie kilometer dik zijn. Dat moet natuurlijk drieduizend zijn. Maar van een nulletje meer of minder ligt een geoloog niet wakker. Die denkt zelfs in getallen met maar liefst negen nullen.


De aarde voor in je binnenzak - Door Henk Leenaers
Fontaine Uitgevers
146 pagina's, prijs 12,50
ISBN 978 90 5956 265 3

Stoepband met fossiele schelpen Stoepband met fossiel slakkenhuis Stoepband met fossiele schelpen Graffiti met honingraatkoraal (links)

Geokids - Amsterdamse Fossielen is een project van De Vuurberg Journalistiek & Geo-educatie © Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.
Laatste wijziging: 28 september 2013
[home] [top] [contact]